
Irti stereotypioista ja parempaa kommentointikulttuuria, kiitos! Maailma on aamuvirkkujen ekstroverttien, mutta sen lisäksi miehinen ja toksinen. Tämä on podcastin tyyliin poikkeuksellisesti vakava jakso, vakavasta aiheesta.
Mitä osa-aikaerakolle kävi kerran rautakaupassa? Mitä mieltä osa-aikaerakko on stereotypioista? Miten joskus näkymätönkin sukupuolittunut kommentointikulttuuri on havaittavissa yhteiskunnassa?
Esimerkiksi kommentointikulttuuriimme iskostunut vähättely on monesti huomaamatonta, jolloin voidaan mennä sen taakse, että toiset vain tulkitsevat väärin. Tämä jakso avaa kommentointikulttuuria erilaisesta näkökulmasta ja pyrkii purkamaan huomaamattomia puhetapoja. Lue jaksossa mainitut Podcasteja.fi -somekanavien säännöt täältä.
Asenteet lähtevät ruohonjuuritasolta, näkymättömistä rakenteista, käytännöistä ja puhetavoista, joten siksi tämä naistenpäivään liittyvä ajankohtainen aihe valikoitui tähän jaksoon. Myös introverttiyttä sivutaan jakson sivujuonteissa.
Lue jaksossa esitetty some-etiketti ja kuuntele jakso tärkeästä aiheesta.
Osa-aikaerakon tasa-arvon some-etiketti
Sukupuolittunutta kommentointikulttuuria vastaan. Viisi paskinta lausetta ja miksi niitä ei tulisi sanoa.
1. ”Itsepähän on laittanut kuvansa tyrkylle”. Kenenkään pukeutuminen ei oikeuta sinua kommentoimaan epäasiallisesti. Se, että joku on laittanut kuvansa nettiin, ei tarkoita, että samalla on annettu oikeutus kommentoida sitä miten tahansa. Jokaisella on vapaus toteuttaa itseään omilla somekanavillaan, jos ei tee pahaa muille (esimerkiksi vihapuheellaan).
2. ”Netti/some aiheuttaa tällaista”. Ketkä siellä kommenttien takana on? Ihmiset. Netti tai somekanava ei ole toimija, vaan alusta. Ne mahdollistavat alustana kaikenlaista, mutta kommentoijat itse valitsevat sanansa ja vaikuttavat siihen, millaiseksi ilmapiiri rakentuu alustalla. Aina on arvosteltu muita, kanavasta viis. Nettiaikana se on vaan helpompaa.
3. ”Ei ole minun asia puuttua tähän”. Tyypillinen toteamus, joka ylläpitää ongelmaa. Omat somesäännöt kanavalle voi olla yksi pohtimisen arvoinen mahdollinen ratkaisu. Miten itse sisällöntuottajana suhtaudut vihapuheeseen?
4. ”Ei kosketa minua/en voi vaikuttaa”. Sillä, miten itse puhut, on merkitystä, sillä rakennat puheellasi ja kommenteillasi yhteiskuntaa. Kukaan ei ole virheetön, mutta mahdollisuus käytöksen muutokseen on olemassa. Omaa puhettaan on hyvä tarkastella kriittisesti. Käytännöt ovat syvällä rakenteissa ja sosiokulttuurisissa normeissa, johon ollaan totuttu. Siksi on hyvä kysyä onks tää OK? Onko OK vähätellä?
5. ”Jokaisella on oikeus sanoa mitä haluaa!” Maailmaan mahtuu monenlaisia mielipiteitä. Vihapuhe missään muodossa ei kuitenkaan ole ok.
Osallistu ja ole osa podcast-yhteisöä:
Kiitos, kun kuuntelit podcast-jakson naistenpäivään liittyvästä tärkeästä aiheesta.
Parempaa naistenpäivää ja mukavaa kevättä!